O idee gresita despre desteptaciune

Am intalnit multe persoane – mai ales in perioada in care am fost profesor – care-si inchipuiau ca oamenii din vechime trebuie sa fi fost cu mult mai prosti decat noi, cei de azi. Ei nu aveau habar de nimic, nu stiau ce e ala un telefon, nu intelegeau cum se produc eclipsele, se deplasau pe jos ori calare, le era frica de monstri, credeau ca pamantul e plat si multe altele. Cei care cred asa ceva despre oamenii din vechime, isi inchipuie ca daca, printr-o minune, s-ar deplasa in timp si ar ajunge, sa zicem, in anul 300, ar deveni de indata cei mai destepti oameni ai vremii – lucru cu desavarsire fals. Desteptaciunea nu are a face cu secolul, ceea ce difera este doar nivelul cunostintelor despre lume. Un om al zilelor noastre, care se crede automat mai destept decat cei din secolul V inainte de Cristos, daca ar fi sa calatoreasca acolo si l-ar intalni pe Socrate, ar fi surprins sa constate ca nu face fata unei discutii cu el.

Dar sa zicem ca un om al zilelor noastre, de exemplu un elev de liceu sau parintele unui elev de liceu, ar calatori in timp si mai adanc, ajungand pana prin anii 1700 inainte de Cristos si s-ar duce sa se plimbe prin Imperiul Babilonian. Probabil ca omul nostru s-ar gandi ca toti cei pe care-i vede in drumul lui sunt niste inapoiati, un fel de animale putin mai evoluate, care n-au habar de niciunele. Dar sa ne inchipuim ca – daca e vorba de un elev, domnia-sa  este corigent la matematica, sau, daca e vorba de un parinte, ca e unul dintre cei carora le place sa spuna ca detesta matematica si ca niciodata n-au putut intelege ceva din toate ecuatiile si teoremele din liceu. Ei bine, ce-ar zice acesti oameni sa afle, de exemplu, ca babilonienii cunosteau foarte bine teorema care cu cateva sute de ani mai tarziu avea sa primeasca numele lui Pitagora, ba inca pusesera la punct si diverse metode (algoritmi, le-ar zice desteptii de azi) de generare a tripletelor care satisfac relatia din teorema? Ar mai face elevul corigent pe grozavul cu noul lui iPhone ori cu playerul care stie sa compuna hituri in maniera lui Beyonce? Dar maica-sa, care cand aude de Pitagora trebuie sa isi puna comprese, s-ar mai crede superioara acelor oameni doar pentru ca stie sa isi urce impresiile de calatorie pe Facebook?
Una peste alta, ca sa inteleaga si sa utilizeze teorema lui Pitagora oamenii aia nu aveau nevoie de computere si de Internet. Cei de azi, insa, habar nu au ca fara teorema lui Pitagora computerele si Internetul – pe care le utilizeaza fara a le intelege – nici macar nu ar fi existat.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: