Titeica

In 4 octombrie 1873 s-a nascut Gheorghe Titeica. Sunt convins ca toti cei care au terminat clasa a noua pana prin 1990 au auzit de el, cei mai multi, desigur, amintindu-si azi cum au fost terorizati si martirizati cu ajutorul instrumentului de tortura numit „Probleme de geometrie”. Pun aici o poza cu acest instrument (avertizez ca urmeaza o imagine socanta):

Ce nu se spune in pagina Wiki despre Titeica e ca el a fost un violonist de exceptie. A preferat sa se dedice matematicii, pastrand cantatul la vioara ca pe un hobby. Astazi, o multime de scoli si licee ii poarta numele, ceea ce e un lucru demn de apreciat.

Desi Titeica a scris matematica de nivel inalt, in urma lui a ramas si celebra „problema a monedei de cinci lei”. I s-a dat numele respectiv pentru ca Titeica ar fi creat-o in timp ce pierdea vremea tragand cu un creion conturul unei astfel de monede. Uite:

Daca trei cercuri egale trec toate prin punctul O si se mai taie doua cate doua in punctele A, B si C, atunci cercul care trece prin A, B si C este egal cu ele. 
Sigur ca treaba asta se si demonstreaza, dupa care se poate folosi in diverse imprejurari ale vietii (ramane de vazut in care anume).
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: